Nikon-konfokális és STORM szuperfeloldású mikroszkóp

Műszer neve: Nikon N-STORM Ti-E inverz szuperfelbontású mikroszkóp

Műszer fizikai helye: Élettudományi Központ (II. em; 3. szárny); 2.045 Műszerszoba

Szervezeti Egység: Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labor, DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Szolgáltató Labor Honlap: biophys.med.unideb.hu/dszl    E-mail: dszl@med.unideb.hu 

Hozzáférés feltételei: A készülék használata a szolgáltató labor munkatársaival történő egyeztetést követően lehetséges. A műszert csak a hozzá kapcsolódó specifikus oktatáson való részvételt követően engedélyezett használni.

Szolgáltatások árát tartalmazó honlap: link

Online műszerfoglalás: link

Műszer specifikációi: A Nikon Ti-E inverz szuperfelbontású mikroszkóp (~20 nm) négy lézergerjesztést használó (405, 488, 561 és 647 nm) szuperfoldású (2D és 3D STORM) és konfokális üzemmódú mikroszkóp készülék.

Műszer rövid ismertetése:

A STORM (sztochasztikus optikai rekonstrukciós mikroszkóp) a hagyományos fénymikroszkópénál egy nagyságrenddel jobb, kb. 20 nm-es felbontással rendelkezik, ez a biológiai makromolekulák mérettartományába esik. A jobb felbontóképesség azon alapul, hogy a fluoreszcens festékeket nem egyszerre, hanem egyenként gerjeszti és detektálja a mintában, így azok helye pontosabban meghatározható, és a pontokból összerakott kép jóval részletgazdagabb. Alkalmas élősejtes és fixált minták tanulmányozására egyedi molekula érzékenységgel. A mikroszkóp négy lézergerjesztést használ (405, 488, 561 és 647 nm), ezáltal több különféle fluoreszcensen jelölt molekula vizsgálható vele egyszerre. A műszer alkalmas 2D és 3D képalkotásra is. Az ún. teljes visszaverődéses (TIRF) megvilágítás révén a sejtmembrán különösen nagy érzékenységgel vizsgálható segítségével. Tervezett felhasználása pl. tumorsejtek, limfociták sejtfelszíni fehérjéinek, a génműködést szabályozó transzkripciós faktorok működésének vagy a kromatin szerveződésének vizsgálata.

Mérési lehetőségek:

  • dSTORM, 3D STORM képalkotás, ~20 nm felbontás
  • fixált és élősejtes mintában egyedi molekula detektálására alkalmas
  • intracellular trafficking
  • konfokális képalkotás
  • nagyméretű képek felvétele
  • optikai szeletelés
  • TIRF képalkotás

Kép a rendszerről:

 

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 08. 30. 09:34