A CAR T sejtkészítmények citolitikus aktivitása és a CD4+ sejtpopulációjának fennmaradása kritikus fontosságú az optimális tumorellenes aktivitás szempontjából preklinikai szolid tumor modellekben

Csaplár Marianna, Szöllősi János, Stephen Gottschalk, Vereb György és Szöőr Árpád...

Csaplár Marianna, Szöllősi János, Stephen Gottschalk, Vereb György és Szöőr Árpád kutatásában arra kereste a választ, hogy a CAR T sejtkészítmények differenciáltsági állapota hogyan befolyásolja azok tumorellenes aktivitását preklinikai szolid tumor modellekben. Az elmúlt években a CD19-et specifikusan felismerő kiméra antigén receptorral (CAR) módosított T sejtek forradalmasították a B sejtes leukémiák terápiáját, ugyanakkor szolid tumorok esetén az áttörés elmaradt. A hematológiai tumorok esetén lezárt klinikai vizsgálatok korrelatív elemzéséből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kevésbé differenciált, dominánsan CD8+ centrális memória T sejteket tartalmazó sejtkészítmények hatékonyabb tumorellenes választ indukálnak. Kísérleteinkben szisztematikusan megvizsgáltuk, hogy a különböző aktivációs/expanziós protokollok, valamint a CAR-konstruktban kifejeződő különböző kostimulációs domének milyen hatással vannak a CAR T-sejtek HER2-pozitív tumorokkal szemben mutatott rövid és hosszú távú effektor funkcióira. In vitro és in vivo modelljeinkben demonstráltuk, hogy az effektor memória sejtben gazdag CAR T sejtkészítmény mutatta a legnagyobb daganatellenes aktivitást, ami hosszú távú tumormentességet eredményezett. 

Csaplár, M.; Szöllősi, J.; Gottschalk, S.; Vereb, G.; Szöőr, Á. Cytolytic Activity of CAR T Cells and Maintenance of Their CD4+ Subset Is Critical for Optimal Antitumor Activity in Preclinical Solid Tumor Models. Cancers 2021, 13, 4301.
https://www.mdpi.com/2072-6694/13/17/4301

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 23. 13:37