A Kutatók Éjszakáján 3 bemutató programmal vett részt Intézetünk 2023.09.29-én

Kutatók Éjszakája, 2023.09.29.

1. MIKROSZKÓPOS UTAZÁS A SEJTEK BELSEJÉBEN

MIKROSZKÓPOS UTAZÁS A SEJTEK BELSEJÉBEN

A Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetében megtalálható világviszonylatban is kiemelkedő mikroszkópos géppark segítségével az élő sejtek virtuális „felszeletelésével” (ez a konfokális mikroszkópia lényege) a legapróbb sejtalkotók is láthatóvá válnak a nagyközönség számára. A program első felében hagyományos fénymikroszkóppal vizsgáljuk a laboratóriumban használt sejtkultúrákat (daganatos sejtvonalak, immunsejtek, béka petesejt), illetve a résztvevők közreműködésével elkészítjük a konfokális mikroszkópos vizsgálatokhoz a sejtalkotók fluoreszcens (különféle színekben világító) festékekkel történő jelöléseit. Ezt követően a konfokális mikroszkóp segítségével a sejtek nanométeres struktúráit is láthatóvá tesszük. A program érdekes lehet kicsiknek és nagyoknak, mivel mindenki betekinthet az Intézetben zajló kutatómunkába, egy kutató mindennapjaiba.

 

 

 

 

 

 

2. JÁTÉKOS KÍSÉRLETEK A BIOFIZIKAI ÉS SEJTBIOLÓGIAI LABORBAN

JÁTÉKOS KÍSÉRLETEK A BIOFIZIKAI ÉS SEJTBIOLÓGIAI LABORBAN

JÁTÉKOS KÍSÉRLETEK A BIOFIZIKAI ÉS SEJTBIOLÓGIAI LABORBAN

A kísérletek során bemutatjuk a mikroszkópok, ultrahang és CT készülék működési elvét, miközben sejteket izolálunk vérmintából és elrejtett tárgyakat keresünk meg egy géllel töltött dobozban. A programban részt vevők (felügyelet mellett) maguk is végezhetnek egyszerűbb kísérleteket pl. mikroszkópos mintákat és digitális felvételeket készíthetnek vérről, pollenről, játszhatnak UV fénnyel, szárazjéggel.

 

 

 

 

3. BÉKAPETESEJTEK, IONCSATORNÁK SZEREPE BIOFIZIKAI KUTATÁSOKBAN

BÉKAPETESEJTEK, IONCSATORNÁK SZEREPE BIOFIZIKAI KUTATÁSOKBAN

Kutatócsoportunk több évtizede együttműködik egy mexikói kutatócsoporttal, akik skorpió- és pókmérgeket kapunk kutatási célra. Munkacsoportunk többek között a sejt membránjában elhelyezkedő ioncsatornák gátlószereinek kutatásával foglalkozik, mint lehetséges jövőbeli gyógyszermolekulákkal. Eleinte csak skorpióméregből származó fehérjéket vizsgáltunk, manapság azonban a pókmérgekből származó molekulák felé mozdult el érdeklődésünk. Laborunkban egy olyan mérési technikát is használunk, amelyhez békatojásokat, -petesejteket kell használnunk. Ezekben a petesejtekben hozzuk létre azokat az ioncsatornákat, amelyek célfehérjéknek számítanak kutatásainkban. A pókméregből származó molekulák hatásmechanizmusát tudjuk részleteiben tanulmányozni ezáltal, mindemellett már a lehetséges mellékhatások tesztelését is el tudjuk kezdeni molekuláris szinten (még az állatkísérletek előtt), amennyiben olyan molekulát találunk, amely betegségek lehetséges terápiás kezelésére is alkalmas lehet.
A program során megmutatjuk a békapetesejteket; a technikát, ahogyan az ioncsatornákat kódoló RNS-t beinjektáljuk a petesejtbe; valamint a mérőberendezést magát, ami segítségével az célfehérjén, az adott ioncsatornán a mérést elvégezzük.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 12. 11:09