Olympus - TIRF fluoreszcencia mikroszkóp

Műszer neve: ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ Olympus - TIRF fluoreszcencia mikroszkóp

Műszer fizikai helye: Élettudományi Központ (II. em; 3. szárny); 2.045 Műszerszoba

Szervezeti Egység: Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labor, DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Szolgáltató Labor Honlap: biophys.med.unideb.hu/dszl    E-mail: dszl@med.unideb.hu 

Hozzáférés feltételei: A készülék használata a műszerfelelőssel történő egyeztetést követően lehetséges. A műszert csak a hozzá kapcsolódó specifikus oktatáson való részvételt követően engedélyezett használni.

Szolgáltatások árát tartalmazó honlap: link

Online műszerfoglalás: link

Műszer specifikációi:

A mikroszkóp 4 lézerrel van ellátva (405, 491, 561, 647 nm). Az Andor iXon 897 EMCCD kamerával 20 ms-onként lehet képet rögzíteni. A mikroszkóp optikai osztóval van ellátva, melynek segítségével egyidejűleg lehet spektrálisan szeparált (pl. zöld és vörös) képeket felvenni a kamera CCD chipjének két felén. A vizsgálati rétegvastagság (az evaneszcens mező behatolási mélysége) automatikusan beállítható a beesési szög változtatásával mindegyik lézervonal esetén.

Műszer rövid ismertetése:

A teljes belső visszaverődéses fluoreszcencia mikroszkópia (total internal reflection fluorescence microscopy) sejtmembrán, membránközeli sejtorganellumok, fedőlemezre kitapadó minták sepcifikus, nagy érzékenységű vizsgálatára alkalmas módszer. A nagy NA-val rendelkező objektívből a gerjesztő fény a határszögnél nagyobb szögben érkezik az üveg-víz (fedőlemez-minta) határfelületre, így ott teljes visszaverődést szenved. A visszaverődés helyén megjelenő, exponenciálisan lecsengő ún. evaneszcens mező azonban a minta határfelületéhez közel eső rétegben lévő festékeket gerjesztheti (~100-200 nm mélységig), de a minta belsőbb rétegeibe nem jut el. Így pl. a sejtmembránból specifikus fluoreszcencia jelet kaphatunk igen alacsony háttér mellett. A módszer a konfokális mikroszkópiáét jelentősen meghaladó érzékenységgel rendelkezik felületvizsgálati alkalmazásokban (ligandkötődés, internalizáció, membránfehérjék és lipidek vizsgálata, stb.).

Mérési lehetőségek felsorolása:

  • fixált és élősejtes mintában egyedi molekula detektálás
  • intracellular trafficking
  • kolokalizáció analízis
  • TIRF (total internal reflection fluorescence) képalkotás
  • többcsatornás fluoreszcencia képalkotás

Kép a műszerről:

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 08. 30. 09:36