A Veklury® (remdesivir) formulációk ciklodextrin tartalmuk révén eddig feltáratlan SARS-CoV-2 vírusellenes hatásokkal bírnak

A Veklury® (remdesivir) formulációk ciklodextrin tartalmuk révén eddig feltáratlan SARS-CoV-2 vírusellenes hatásokkal bírnak..

A Veklury® (remdesivir) formulációk ciklodextrin tartalmuk révén eddig feltáratlan SARS-CoV-2 vírusellenes hatásokkal bírnak

A SARS-CoV-2 vírus által okozott súlyos lefolyású COVID-19 megbetegedés kezelésére az első elfogadott gyógyszer a remdesivirt tartalmazó Veklury® volt, amelyet porként vagy koncentrált oldatként infúzióban a mai napig alkalmaznak a klinikai gyakorlatban. Mivel a remdesivir oldékonysága igen rossz, azonos mennyiségű remdesivir mellett mindkét formuláció jelentős, viszont eltérő mennyiségű vivőanyagot, szulfobutiléter-béta-ciklodextrint (SBECD) is tartalmaz, ezáltal a vivőanyag koncentrációja szintén igen magas szintet érhet el a betegség kezelése során. 
A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének munkatársai, Kovács Tamás, Kurtán Kitti, Varga Zoltán, Nagy Péter, Panyi György és Zákány Florina elsőként mutatták ki, hogy a Veklury® formulációkban az inert vivőanyagnak gondolt SBECD is rendelkezik aktív vírusellenes hatással, ugyanis más ciklodextrinekhez hasonlóan a formulációban levő SBECD is képes a sejtmembránnal kölcsönhatva az abban található koleszterinben gazdag lipidtutajok szerkezetét roncsolni. A lipidtutajok a SARS-CoV-2 bejutási kapuinak tekinthetőek, ugyanis bennük dúsul többek között a vírus tüskefehérjéjének megkötéséért és sejtbe történő felvételéért felelős ACE2 is, így a lipidtutajok roncsolásával ezek a folyamatok is gátlódnak. Ennek megfelelően áramlási citometriás méréseik során a koleszterin depletáló ciklodextrinek és a Veklury® formulációk dózisfüggően csökkentették a fluoreszcensen jelölt Wuhan-Hu-1, delta és omikron variánsú tüskefehérjék ACE2 kötését, hasonlóan a tüskefehérjék felvételéhez, amelyet konfokális mikroszkópia és háromdimenziós kvantitatív képelemzés segítségével vizsgáltak.
A szerzők ezáltal a Veklury® formulációk egy új lehetséges antivirális hatását írták le, ugyanis azok remdesivir tartalmuk hatására nemcsak a vírus RNS-függő RNS polimerázát, így a vírus sejten belüli szaporodását gátolják, hanem SBECD tartalmuk révén már a vírus sejtbe történő felvételét is csökkentik.  Kísérleteik eredményei azáltal is jelentős klinikai relevanciával bírnak, hogy felhívják a figyelmet a kétszeres SBECD tartalommal rendelkező oldat formulációjú Veklury® alkalmazásának potenciális előnyeire a betegellátásban, továbbá a jól tolerálható ciklodextrinek kiegészítő terápiás alkalmazásának lehetőségére COVID-19-ben.
A vizsgálat eredményeit egy rangos nemzetközi tudományos folyóiratban, a British Journal of Pharmacology -ban publikálták.
Kovács Tamás, Kurtán Kitti, Varga Zoltán, Nagy Péter, Panyi György, Zákány Florina
DOI: 10.1111/bph.16063 

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 23. 14:16